El meu nom és Jesús Alba Fernández, sóc pare de 3 fills i tinc 49 anys. Vaig estudiar en l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació de la UPV i em vaig a graduar com a enginyer en 1995. Mentre treballava en una empresa d’electrònica, en 1996, per vocació docent, m’incorpore com a associat a la UPV en l’antiga Escola d’Enginyeria Tècnica Agrícola i posteriorment passe al que abans era l’Escola Universitària de Gandia. L’any 2000 em vaig doctorar en el programa de Física Aplicada, especialitzant-me en Acústica. Vaig obtenir la plaça de Catedràtic d’Escola Universitària a l’any 2003 i la de Catedràtic d’Universitat en l’Àrea de Física Aplicada a l’any 2012. Des de 2016 he tingut la sort de ser el Director de l’Escola Politècnica Superior de Gandia. Estic adscrit a l’Escola Politècnica Superior de Gandia des de fa 24 anys. En eixos 24 anys he impartit 18 assignatures diferents, en graus, màsters i doctorat, amb una bona consideració per part dels meus alumnes. Participe de manera ininterrompuda en projectes d’Innovació Docent des del curs 2003/2004 o els coordine, amb companys d’aquesta escola.

La meua formació investigadora comença al grup d’Acústica Arquitectònica i del Medi ambient de la UPV. Posteriorment vaig ser membre fundador del grup de Dispositius i Sistemes Acústics i Òptics en l’EPSG, i també de l’Institut per a la Gestió Integral de les Zones Costaneres (IGIC). Des de 2013, soc membre del Centre de Tecnologies Físiques de la UPV. Les meues línies de recerca es centren fonamentalment en l’acústica, amb anys d’experiència en aïllament acústic, contaminació acústica, acústica de l’edificació i de sales, recintes acústics, nous materials reciclats i naturals i transductors.

En el meu currículum podreu trobar més de 82 articles de recerca i docència, 7 llibres i capítols de llibres, 296 participacions en articles de recerca i docència en congressos nacionals i internacionals, 1 patent, 10 tesis doctorals dirigides, 183 treballs fi de carrera/grau i treballs fi de màster. He sigut Investigador en més de 100 projectes d’R+D+i, investigador principal en 2 projectes europeus i 6 projectes nacionals, col·laborant com a investigador en un altre projecte europeu i 7 projectes nacionals. He tingut la sort de poder realitzar diverses estades de recerca en l’Institut d’Acústica de la Universitat Austral de Xile de 2009 a 2018. També en la Université Du Maine en Le Mans (França) en 2002. Revisor de revistes internacionals de prestigi i membre també de diversos comités de congressos (http://www.upv.es/ficha-personal/jesalba).

Respecte a la gestió, en l’època de Juanjo Moragues com a Director, vaig ser membre de l’equip de treball de Gestió Mediambiental (1999, 2001 i 2002), membre de la comissió de Treballs Fi de Carrera (1998-2008), President del comitè d’avaluació de les titulacions d’Enginyeria Tècnica de Telecomunicació (2002) i Coordinador docent de la Secció Departamental de Física Aplicada (2004). Amb Manela Fernandez vaig ocupar el càrrec de Subdirector de l’Àrea de Telecomunicacions (2004 – 2008). En eixa època vaig posar en marxa dues de les primeres càtedres del campus i vaig ser Director de la Càtedra Acusttel d’Enginyeria Acústica i Director de la Càtedra COITTCV. També membre de la Comissió Ponent del Pla d’Estudis del GISTSI. En 2008, amb Pep Pastor com a Director, passe a ser Secretari i Cap d’àrea de Relacions amb Empreses fins a 2012, amb una bona relació amb les diferents associacions empresarials, portant també el programa Ideas i posant en marxa programes d’activació de l’ocupació. Desde 2016, director de l’Escola Politècnica Superior de Gandia.

Des de fa anys sóc Conseller Nacional de la Societat Espanyola d’Acústica, soci de la Reial Societat Espanyola de Física, soci de la Societat Espanyola de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria i membre del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicació.

Prisma: Investigació acústica [2015-02-23]- UPV – Entrevista a Jesús Alba: https://www.youtube.com/watch?v=cmlVSIbJwPA